Oktoberfest, mikä se on? Ennen matkaa Müncheniin, tiesin oikeastaan Oktoberfesteistä sen, että se on suuri sadonkorjuunjuhla Saksassa, siellä juodaan paljon olutta ja ihmiset pukeutuvat perinteisiin saksalaisiin asuihin: miehet Lederhoseneihin ja naiset Dirndl'eihin. Vaikka tapahtuman nimesä voisi päätellä muuta, niin Oktoberfestien juhlinta alkaa syyskuun puolessa välissä ja päättyy yleensä lokakuun ensimmäisellä viikolla.

Olimme päättäneet Pietarin vaihto-opiskelijakavereiden kanssa lähteä yhdessä Oktoberfesteillen ja ideasta innostuneena tilasin itselleni Dirndl'in jo huhtikuussa. Tästä hetkestä lähtien itselleni oli selvää, että minähän menen Oktoberfesteille tuli muut mukaan tai ei! Lopullinen matkakokoonpano oli mielenkiintoinen, sillä jokainen meistä puhui äidinkielenään eri kieltä: löytyi suomenruotsalainen, slovakialainen, saksalainen ja lapsena saksaan muuttanut venäläinen veijari. Ja minä, suomalainen --myös ryhmän ainoa henkilö, joka ei puhu saksaa.  

München oli täynnä juhlijoita ja yllätyksekseni katukuva oli täynnä perinneasuihin pukeutuneita ihmisiä. Dirndleissä ja Ledenhoseneissa on se hieno puoli, että jokainen halukas voi pukeutua niihin. Näimme lapsia, nuoria, aikuisia ja vanhuksia perinneasuissa. Mielestäni vanhemmat herrat ja rouvat osasivat tyylikkään perinteisen saksalaisen pukeutumisen parhaiten.

Oktoberfestin varsinainen festarialue oli kuin valtaisa huvipuisto "Hannu ja Kerttu" -tyylillä. Laitteiden lomassa oli valtavia eri brändien oluttelttoja. Kussakin teltassa saa vain yhtä olutta ja se tarjoillaan litran tuopista (die maß). Teltoista voi ostaa myös ruokaa, kuten puolikkaita possun jalkoja (eine halbe Haxe) sekä kaikkialla myydään sydämenmuotoisia pipareita erilaisilla söpöillä ja/tai romanttisilla teksteillä. Teltassa aika menee oman pöytäseurueen ihmisten kanssa jutusteluun, juomiseen ja laulamiseen live-bändin säestyksellä. Pöydillä tai tuoleilla seisominen on myöskin hyvin tavanomaista.

Jos ei halua ahtautua festarialueelle, voi Oktoberfestejä juhlistaa lähes missä baarissa tahansa. Baareissa olutvalikoima on laajempi, hintataso piirun verran edullisempi ja tasokkaimmissa pakoissa tarjoillaan myös perinteisiä Oktoberfestin ruokia. Myös Münchenin ulkopuolella voi päästä Oktoberfestien tunnelmiin, sillä lähes jokainen kylä järjestää oman pienimuotoisemman Oktoberfestin yhden viikonlopun aikana.

Hieno oli päästä paikanpäälle näkemään, tuntemaan ja haistamaan Oktoberfest. Olut oli hyvää ja sitä oli paljon. Mitä tässä muuta suotta valehtelemaan.

DSC_2758.jpgDSC_2789.jpgDSC_2811.jpgTämä on nyt se eine halbe Haxe. En tiedä aivan tarkkaan, mitä osaa possusta se on.

Puolikas possunpotka ja knödel.

 

Jos posket ei ole yhtään punaiset, ei ole yrittänyt tarpeeksi.

Minä ja ystäväni perinteisissä saksalaisissa dirndleissä.

 

DSC_2843.jpg

Oluet tarjoiltiin litran tuopeista. Jopa niiden kannatteleminen kävi urheilusta.

 

Pöytäseuruelaisiamme.

Pöytäseuruelaisia.